living in light!  Awareness - Potentials - Transformation

Bakgrund, historia
Kvarteret omfattar ett stort flerbostadshus, uppfört 1968 under ”miljonprogrammet”. Hustypen, 3-4-vånings lamellhus med betongstomme och utfackningsväggar uppfördes i stort antal och hustypen utgjorde basen i flerbostadshusproduktionen under miljonprogrammets genomförande.

Husen som byggdes under miljonprogrammet är omkring 50 år gamla idag och i de flesta fall i behov av renovering. Det är viktigt att finna metoder som utöver den ”tekniska” renoveringen även tillför byggnaden nya kvalitéer som bidrar till ökad livskvalité för de boende och samtidigt ökar fastighetens värde. Exempel på sådana kvalitéer är; rum för gemenskap, ljusare lägenheter, ute-inne känsla genom stora balkonger och lägenhetsträdgårdar, odlingsmöjligheter i anslutning till boendet osv.

Living in light
Ombyggnaden ingår i det nordiska projektet Living in Light som i sin tur ingår i forskningsprogrammet Nordic Built, vars syfte är att utveckla bostadsbyggande i samarbete mellan de nordiska länderna. I Living in Light samarbetar byggentreprenörer, fastighetsutvecklare, arkitekter och byggmaterialtillverkare från Danmark, Sverige och Norge. Projektets främsta målsättning är att utveckla och prova metoder för ombyggnad av befintliga flerbostadshus med inriktning på ökad livskvalité i boendet.

Huset idag
Huset är ett 4-vånings lamellhus med 142 lägenheter. Lägenheternas storlek varierar från 1RoK på 22 m2 till 5 RoK på 115 m2. Vanligast är 3 RoK på 81 m2. Den sammanlagda lägenhetsytan är ca 11 400 m2. Byggnaden är ca 290 meter lång och U-formad och under den mellersta delen finns ett suterrängplan som idag innehåller samlingslokal, tvättstuga och lokal för verksamheter.

Byggnaden är orienterad i 45 graders vinkel mot norr inom ett stort bostadsområde område med nästan identiska byggnader uppförda under samma tid och av samma exploatör. Inom området ligger nio U-formade byggnader och ett antal mindre hus av samma typ. Vissa av husen har renoverats och några hus har ”byggts till”, dels med nya lägenheter på taket, dels kompletterats med nya bostadshus i anslutning till de befintliga. I dessa fall har detaljplanen från 1965 ersatts med ny detaljplan.

using allyou.net